Viron MM-ralli | Craig Breenin kuolema muistutti lajin vaaroista

lupinus viron mm-ralli

Viron MM-ralli on tuloillaan ja Lupinuksen tiimissä suunnitellaan matkan ohjelmaa silmät innosta säihkyen. Torstaina 13.4 rallimaailma sai kuitenkin synkän sävyn, sillä irlantilainen Craig Breen kuoli Kroatian rallin testeissä. Kuolema oli paitsi menetys ralliperheelle, myös suuri henkilökohtainen tragedia kaikille kuljettajan tunteneille. Se oli ikävä muistutus siitä, kuinka turvallisena pidetty nykyurheilu vaatii yhä uhreja, sillä rallista, mäkihypystä tai vaikkapa F1:stä on mahdotonta tehdä täysin riskitöntä.

Kuka oli Craig Breen?

Craig Breen on syntynyt 2. helmikuuta 1990 Waterfordissa, Irlannissa. Hän aloitti rallin ajamisen nuorena ja aloitti kilpailemisen Irlannin rallicupissa vuonna 2007. Vuonna 2009 hän voitti Junior-luokan Irlannin mestaruuden.

Vuonna 2011 Breen aloitti kilpailemisen kansainvälisesti osallistumalla Intercontinental Rally Challengeen (IRC) ja saavutti ensimmäisen voittonsa kauden päätöskilpailussa Skotlannissa. Seuraavana vuonna hän voitti IRC:n kuljettajien mestaruuden voittaen neljä kilpailua.

Vuonna 2014 Breen debytoi WRC:ssä Citroënin kuljettajana. Hän on kilpaillut myös Hyundai- ja M-Sport -tiimeissä. Hän on saavuttanut useita palkintosijoja WRC:ssä, mukaan lukien toinen sija 2018 Ruotsin rallissa ja kolmas sija 2020 Viron rallissa.

Breen on myös kilpaillut menestyksekkäästi kotimaassaan Irlannissa. Hän voitti Irlannin rallimestaruuden vuonna 2009 ja uudelleen vuosina 2013 ja 2014. Breen on myös voittanut muutamia muita kilpailuja ja mestaruuksia eri puolilla maailmaa.

Breenin ura oli täynnä nousuja ja laskuja, ja hän on joutunut selviytymään myös henkilökohtaisista tragedioista. Vuonna 2018 hänen kartanlukijansa Gareth Roberts kuoli onnettomuudessa. Breen kuitenkin jatkoi kilpailemista ja olikin yksi Irlannin menestyneimmistä rallikuskeista.

Kuinka Craig Breen kuoli?

Craig Breen kuoli 13.4.2023 Kroatiassa osallistuessaan tallin järjestämiin testeihin. Craig menetti autonsa hallinnan ja ajoi puuaitaan. Osa aidasta päätyi autoon ja aiheutti Breemin kuoleman. Hänen kartanlukijansa selvisi onnettomuudesta.

Breenin kuolema oli surkeiden sattumusten summa, eikä ralliautossa tai olosuhteissa ollut vikaa. Ralli on ekstreme-urheilua ja onnettomuuksia sattuu vaikka autoista on tehty todella turvallisia. Tuulilasia ei voi korvata metallilla tai muulla kovalla materiaalilla ja näin ollen se on auton heikko kohta. Se myös koitui Breenin kohtaloksi.

Onko Viron MM-ralli turvallinen?

Viron MM-ralli on yksi kauden osakilpailuista ja sinne Lupinus järjestää myös pakettimatkan. Viron MM-ralli toteutuu normaalisti onnettomuudesta huolimatta, sillä Huyndai päätti palata rallisarjaan jo Kroatiassa Breenin perheen hyväksynnän saatuaan.

Viron MM-ralli on turvallinen ralli katsojille, mikäli sitä katselee järjestäjän merkitsemiltä paikoilta kuten me Lupinus-matkalla teemme. Lisäksi turvallisuus kannattaa huomioida muuten esimerkiksi varaamalla lapsille kuulosuojaimet ja muun muassa pukeutumalla asianmukaisesti. Kuljettajien kannalta ralli on jännittävä ja tuo mukanaan komeita hyppyjä ja nopeita kurveja. Ulosajoja saattaa tapahtua, mutta kuolemaan johtavat onnettomuudet ovat edelleen erittäin harvinaisia. Ralli on siis kaikin puolin turvallinen tapahtuma.

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *